Wat is osteopathie?

Obstructie belemmert genezing

Osteopathie is een zienswijze die beschrijft dat een onbelemmerde circulatie van de lichaamsvloeistoffen en een goede activiteit van het zenuwstelsel de basis zijn voor gezondheid. Volgens grondlegger Andrew Taylor Still (USA, 1828-1917) kunnen door obstructies in deze doorstroming gezondheidsproblemen ontstaan.

Fascia vormt een grote bandage die de afzonderlijke delen van het lichaam met elkaar verbindt tot een geheel - Niels van Veen Osteopathie - Dronten, Flevoland

Illustratie 1: Fascia vormt een grote bandage die de afzonderlijke delen van het lichaam met elkaar verbindt tot een geheel.

Met zachte, gerichte osteopatische handgrepen worden deze blokkades opgeheven waardoor het lichaam weer in balans komt en de natuurlijke veerkracht terugkeert.

Het bindweefsel: the framework of life

De circulatie van de lichaamsvloeistoffen maakt het leven mogelijk. Via de longen en de verteringsorganen wordt het bloed voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Deze bouwstoffen stromen via het hart en de aanvoerende bloedvaten naar de organen en weefsels. Via het terugvloeiende bloed en lymfevocht worden de afvalstoffen verwijderd en begint de cyclus weer opnieuw.

De zenuwen en bloedvaten zijn sterk van elkaar afhankelijk. Voor een goede prikkelgeleiding van het zenuwstelsel is een onbelemmerde circulatie essentieel. Het openen en sluiten van de kleinere bloedvaten gebeurt door aansturing van de zenuwbanen. De vaten en de zenuwen liggen ingebed in bindweefsel dat fascia wordt genoemd. Fascia vormt een grote bandage die de afzonderlijke delen van het lichaam met elkaar verbindt tot een geheel.

Deze bandage bestaat uit vier lagen die met verschillende kleuren zijn weergegeven in illustratie 1: een zachte laag onderhuids bindweefsel (goudgeel), een stevig vlies rondom het houdings- en bewegingsapparaat (groen in zowel illustratie 1 als 2), een beschermende laag rondom het centraal zenuwstelsel (paars) en de bekleding van de organen en lichaamsholten (blauw).

In illustratie 2 is als voorbeeld de bindweefsel bandage rondom de bloedvaten en zenuwen die verlopen van de hals naar de oksel weergegeven. Door de organisatie en eigenschappen is dit weefsel in staat spanningsvelden vast te houden waardoor de doorstroming wordt belemmerd (pijlen uitvergroting illustratie 2).

De bindweefsel bandages hebben dus een beschermende, steunende en helende functie. Grondlegger Andrew Taylor Still noemde het dan ook the framework of life.

Spieren, pezen en gewrichten als spiegel

Het houdings- en bewegingsapparaat bestaat uit het skelet, de spieren, pezen, banden, zenuwen en het omgevende bindweefsel. Beweging stimuleert de bovengenoemde circulatie van de lichaamsvloeistoffen.

Toch is het meer dan een ingenieus systeem dat onze bewegingen en lichaamshouding coördineert. Het wordt in de osteopathie ook gezien als spiegel voor interne verstoringen.

Belangrijke reflexbanen van orgaansystemen die ontspringen vanuit de wervelkolom en de schedel, verlopen namelijk verder in de rest van het houdings- en bewegingsapparaat. Daarom kunnen verharde, gespannen zones in de spieren langs de wervelkolom en op andere specifieke punten van het skelet ook duiden op verstoringen van de interne organen.

De bindweefsel bandage rondom de bloedvaten en zenuwen die verlopen van de hals naar de oksel - Niels van Veen Osteopathie - Dronten, Flevoland

Illustratie 2: De bindweefsel bandage rondom de bloedvaten en zenuwen die verlopen van de hals naar de oksel.

De behandeling

De handen van osteopaat Niels van Veen zijn intensief geschoold om subtiele spanningsvelden, bewegingsbeperkingen en verstoringen in de doorstroming of ademhaling waar te nemen. Door de osteopatische handgrepen op de juiste wijze toe te passen neemt de doorstroming en ontspanning van de weefsels weer toe.

De gebruikte behandeltechnieken zijn zacht en hebben een diepgaand effect. De milde intensiteit van de behandeling maakt osteopathie veilig en geschikt voor alle leeftijden.